Chokoladens historie

Chokoladens historie

Chokoladens historie kan deles op i tre hovedperioder: Den mesoamerikanske periode, den europæiske periode og perioden fra drikke- til spise-chokolade

Chokoladens historie starter i det mellem- og sydamerikanske område. Før Europæerne kom til Mellemamerika hed det Mesoamerika og dækkede området, hvor vi i dag finder Mexico, Guatemala, Belize, El Salvador, Honduras og Nicaragua.

Den mesoamerikanske periode
I denne periode brugte Olmekerne (1500-400 f.Kr.) kakaobønner sammen med andre fødevarer som f.eks. majs, chili og bønner. De kaldte formentlig kakao for Kakawa.

Mayafolket kom til området og skabte et højtudviklet samfund, hvor kakao eller kakaw, som de kaldte det, ikke bare var en luksusfødevare, men også blev brugt som betalingsmiddel.

I ca. 900 e.Kr. byggede Toltekerne et samfund på resterne af Mayernes faldne rige. De troede at kakaotræet var en gave fra deres præstegud, Quetzalcoatl, som også ifølge deres tradition indtog kakao som føde.

Toltekerne blev udmanøvreret af Aztekerne, som styrede hele området i 1200-tallet. Også kakaoen og guldet overtog de styringen med.

Den europæiske periode
Chokoladens historie fortsætter i Europa efter at Christoffer Columbus i 1502 stødte på kakaoen på øen Guanaja, som i dag hører til Honduras. Her brugte man kakaobønner som betalingsmiddel.

Spanieren Hernan Cortés tog turen over Atlanten i 1519 og mødte selveste aztekerkongen Montezuma, som ifølge legenden troede, at det var guden Quetzalcoatl som kom tilbage, men her tog han fejl. Cortés udfordrede Montezuma og overtog styret som Spaniens første guvernør i den nye verden i 1521. Han fik plantet kakaotræer flere steder i det caribiske område og præsenterede den spanske konge for kakaoen i 1528.

I de næste knap 100 år havde Spanien monopol på kakaomarkedet, hvor smagen på den nye drik blev tilpasset de europæiske smagsløg. Den udviklede sig snart til en elitær drik ved hoffet.

I løbet af 1600-tallet bredte kakaoen sig til en række lande. I England kom kaffen, teen og kakaoen til landet stort set samtidig, og en ny trend med kaffehuse opstod, hvor det bedre borgerskab fik mulighed for at nyde en af de nye drikke. I Danmark kom kakaoen formentlig først til landet i 1700-tallet, og det var i de første mange år en apotekervare. Pudsigt nok var stifterne af Toms, Trojel og Meyer, begge apotekere, selvom det først var i 1924.

Fra drik til spisechokolade
Chokoladens historie udviklede sig drastisk i 1828, da hollænderen Van Houten opfandt en metode til presning af kakaomasse, således at en stor del af kakaosmørret blev fjernet (55 % kakaosmør i kakaobønner). Det gav et mere kakaopulver-lignende produkt, som var nemmere at håndtere til kakaodrikken. Uden at vide det skabte Van Houten samtidigt grundlaget for at kunne lave spisechokolade - nemlig tilgængeligt kakaosmør i sin rene form.

Den første chokoladeplade blev støbt i Bristol i England i 1847 af Joseph Fry den Yngre. For at kunne støbe chokolade må man tilføre ekstra kakaosmør til sukkeret og kakaomassen.

Peter Daniel fra Nestlé i Schweiz fortsatte udviklingen ved at tilføre mælkepulver i chokolade, og dermed blev den første mælkechokolade lavet i 1875.

Spisechokoladen resulterede i et kvantespring i behovet for kakaobønner og dyrkningen spredtes. Afrika, med Ghana og Elfenbenskysten i spidsen, blev betydelige producenter. I dag står de to lande for mere end halvdelen af verdensmarkedsproduktionen

Spisechokoladen betød at en række producenter etableredes i anden halvdel af 1800-tallet. Anthon Berg i 1884 og Galle & Jessen i 1872 er bare nogle af dem.

Efter to verdenskrige med knaphed på råvarer kom der fart på chokoladeproduktionen i 1960’erne og fremefter. Chokolade var nu ikke kun til mærkedage, men blev en hverdagsnydelse.

I de senere år er der startet en ny bølge, hvor forbruget flyttes i retning af mere sofistikeret chokolade. Det er i mindre grad økonomien der sætter rammerne for vores forbrug, men mere kaloriebudgettet - nu vil man have mest mulig nydelse for kalorierne. Det gør det mere spændende at være producent, og Toms glæder sig over at der er kommet passion i chokolademarkedet.

Lakridsens historie

Lakridsens historie starter for over 2300 år siden i Kina. I Romerriget blev den brugt som hostemiddel. Og siden via halspastillen som ingrediens i slik.

Vingummiens historie

Vingummiens historie starter i 1909 i Stamford Hill i London. Her opfandt Charles Maynard de første vingummier, som var af typen English winegums.

Vælg sprog